-9.41 %
Beursvisie
Lees meer
DE GOLDEN CROSSES BELEGGINGSMETHODE
Lees meer
Grafiek van de dag
Lees meer

Videoreeks 'economie adhv gezelschapsspellen'

Terug

Wij zijn begin april gestart met een videoreeks waarin wij het spel van economie duidelijk gaan maken aan de hand van bekende gezelschapsspellen. Wij gebruiken hiervoor de spellen Monopoly, Risk en Kolonisten van Catan. Hoe zit ons economische en financiële systeem in elkaar? Wat voor uitwerking hebben psychologie en sociologie op onze economie? En zeker niet onbelangrijk, welk effect heeft de factor geopolitiek op dit alles? Op deze vragen en meer gaan wij antwoord geven via onze nieuwe videoreeks genaamd 'economie aan de hand van gezelschapsspellen'.

We zijn gestart met het bekende Monopoly spel (9 afleveringen). Van een socialistische startfase tenderen wij uiteindelijk richting het kapitalisme, met alle voor- en nadelen van dien. Het spel kent een gesloten geldsysteem, vergelijkbaar met de goudstandaard. In eerste instantie ontvangt iedere speler helikoptergeld (startgeld). Wordt er slim geïnvesteerd? Naar gelang het spel worden de verschillen tussen arm en rijk steeds groter. “Schuld” wordt geïntroduceerd. Het spel eindigt wanneer enkele spelers failliet worden verklaard. Het huidige financiële systeem kenmerkt zich door fiatgeld maar, there is no free lunch.

Met het gezelschapsspel Risk (5 afleveringen) laten wij zien dat centrale banken nog zoveel geld kunt creëren, maar dit niet automatisch betekent dat landen meer gaan handelen. Economie en ons geldsysteem hebben een sterk verband met de geopolitieke situatie. Als landen elkaar wantrouwen dan stokt de handel. Als de handel stokt, dan dalen de bedrijfomzetten. Minder omzet is minder personeel. Waarbij een stijgende werkloosheid zorgt voor voorzichtige consumenten en nog minder handel. De huidige handelsoorlog tussen de VS (consument van de wereld) en China (fabriek van de wereld) heeft verstrekkende gevolgen voor de hele wereldhandel. Wij zijn in de fase van revolutie en oorlog aanbeland.

Enkele afleveringen zijn gratis te bekijken. Klik hiervoor op onderstaande afbeeldingen. De gehele videoreeks wordt alleen beschikbaar gesteld aan abonnees van de Golden Crosses Beursvisie. Een jaarabonnement kost slechts € 299 excl. BTW (€ 361,79 incl. BTW). Mocht u interesse hebben, dan kunt u een e-mail sturen naar info@goldencrosses.nl of sluit een abonnement af via de website.


  

 


AGENDA

NIEUWS

 • 9 oktober 2020

  Videoreeks 'economie adhv gezelschapsspellen' compleet

  Lees meer
 • 5 oktober 2020

  Nieuwe Selectielijst Fondsen & Trackers

  Lees meer
 • 17 augustus 2020

  Nieuwe AEX-analyse

  Lees meer
 • 15 augustus 2020

  Nieuwe Dow Jones-analyse

  Lees meer
 • 27 juli 2020

  Videoreeks Golden Crosses vernoemd in column De Telegraaf

  Lees meer
 • Alles weergeven

Twitter